Д-р Жасмина Коева-Балабанова

Д-р Жасмина Коева-Балабанова

Д-р Жасмина Коева-Балабанова - Председател на Управителния Съвет на БАППМ.Тя е Управляващ съдружник на „SBS Consulting – Smart Business Solutions Ltd“.

Д-р Коева е завършила Медицинския университет Варна.От 1986 до 1992 год. е научен сътрудник в Клиниката по ендокринология на УМБАЛ „Света Марина“. Специализирала е в Institut für Diabetes »Gerhardt Katsch«, Германия; WHO Collaboration Center, Clinic of Endocrinology and Metabolism, „Royal Victoria Infirmary“, University of Newcastle upon Tyne, UK.

Д-р Жасмина Коева-Балабанова има магистърска степен по здравен мениджмънт от Медицински Университет София и завършени квалификационни курсове и обучения по фармацевтичен маркетинг, бизнес и стратегическо планиране, прогнозиране във фармацевтичната индустрия, лидерски умения, умения за водене на преговори, управление на проекти, организационно проектиране, оценка на здравните технологии.


В периода 1992 – 2002 година e работила на различни позиции във фармацевтични компании като „Ciba-Geigy Swiss“, „Eli Lilly Swiss“, „CSC Pharmaceuticals“. От 2002 до 2005 е била Директор корпоративен и стратегически маркетинг в централата на „Actavis“.

В периода 2005-2008 г. е била Ръководител на Службата по търговско-икономическите въпроси към Посолството на България във Виена, Австрия.

От 2008 г. до сега работи по различни проекти в областта на фармацевтичния маркетинг, европроекти в медицината, молекулярната диагностика и здравния мениджмънт. От 2013 г. работи активно в областта на персонализираната и прецизирана медицина.

На 23.11.2016 е избрана за Председател на УС на БАППМ.

От 2017 г. е член на борда на Европейски Алианс за Персонализирана Медицина – ЕАПМ, от 2018 – представител на България по Декларацията “Достъп до най-малко 1 милион генома в ЕС до 2022”, от 2020 – член на експертната група към ЕК по геномна медицина, а от 2022 – член на борда на СОНМ.