Медийни отзиви от конференцията “Рак на белия дроб”

Медийни отзиви от конференцията “Рак на белия дроб”

 

Щастливи сме да споделим някои публикации в медиите по повод конференцията “Рак на белия дроб”, която се проведе на 22-ри и 23-ти Април в София:


Над 85% от пациентите с рак на белия дроб у нас са диагностицирани в трети и четвърти стадий

Дата: 23.04.2018 11:42

Източник: www.bnr.bg

В България над 85% от пациентите с рак на белия дроб са диагностицирани в трети и четвърти стадий, когато вече въпреки съвременната медицина, продължителността на живота е много кратка. Решението е ранната диагноза и скринингът, каза в „Хоризонт до обед“  д-р Жасмина Коева-Балабанова, председател на Българският алианс за прецизирана и персонализирана медицина /БАППМ/.

„Досега нямаше европейски препоръки за скринингова програма за рак на белия дроб, като истината е, че нямаше доказателства за най-подходящата методика, която да се приложи за скрининг. Сега вече имаме такива. Надяваме се в процеса на разработка на препоръките доказателствата да станат още повече, така че да имаме наистина една програма, която да отговаря на всички изисквания за безопасност, да е достатъчно ефективна и ефективна и по отношение на разходите. За да бъде въведена, тя трябва да бъде непрекъснато мониторирана и усъвършенствана, когато това е необходимо. Най-подходящата методика засега, за която имаме доказателства, е нискодозова високочестотна компютърна томография“. Необходима е широка, целенасочена кампания за повишаване на информираността на обществото за ползата от скрининговите програми, подчерта тя.

София – домакин на конференция на тема: „Рак на белия дроб – ранна диагноза и доказателства за скрининг“. Организатори на събитието е БАППМ, в партньорство Европейски алианс за персонализирана медицина /ЕАПМ/. Една от основните цели на конференцията е да инициира препоръка пред Европейската комисия за разработване на насоки за скрининг за рак на белия дроб от експертна група. Предвижда се конференцията да приключи с приемане на декларация по този въпрос. На форума нерешените въпроси около скрининга за рак на белия дроб ще дискутират водещи експерти в областта на персонализираната медицина, евродепутати, представители здравните власти на европейско, национално и регионално ниво, на пациентски организации, финансиращи институции, експерти, медицински специалисти, представители на индустрията, на науката, на академичните и изследователски структури.

„Само със съвместни усилия на всички заинтересовани страни могат да доведат до реален резултат“, каза д-р Жасмина Коева-Балабанова.

От звуковия файл можете да чуете цялото интервю на Савелина Савова с д-р Жасмина Коева-Балабанова.


Почти всеки с рак на белия дроб открит в последния стадий

Дата: 24.04.2018 00:05

Източник: Монитор – стр. 8

В България над 85% от пациентите с рак на белия дроб са диагностицирани в трети и четвърти стадий, когато вече въпреки съвременната медицина, продължителността на живота е много кратка. Това означава, че се отнася до почти всеки случай, каза д-р Жасмина Коева-Балабанова, председател на Българският алианс за прецизирана и персонализирана медицина. Досега нямаше европейски препоръки за скринингова програма за рак на белия дроб, като истината е, че нямаше доказателства за най-подходящата методика, която да се приложи за скрининг. Сега вече е създадена, допълни тя по време на конференция за това заболяване. Данните показват, че от рак на белия дроб умил ат над 1,4 млн. души по в света всяка година. Той е най-агресивното и пагубно онкологично заболяване. В Европейския съюз всяка година той убива около 270 000 души. У нас той е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и петото по честота при жените. През 2016 г. (от тогава са последните данни) с рак на белия дроб са диагностицирани над 4000 българи. „Европа търси подходящи модели за оценка на риска, определяне на пациентите за скрининг, както и какъв брой скринингови изследвания за една година са необходими,,, каза още д-р Коева. Тя допълни, че в някои страни, напр. САЩ, вече се прилагат добре насочени програми за срининг за рак на белия дроб.


Почти всеки с рак на белия дроб открит в последен стадий

Дата: 23.04.2018 17:04

Източник: www.monitor.bg

Автор: Силвия Николова

В България над 85% от пациентите с рак на белия дроб са диагностицирани в трети и четвърти стадий, когато вече въпреки съвременната медицина, продължителността на живота е много кратка. Това означава, че се отнася до почти всеки случай, каза д-р Жасмина Коева-Балабанова, председател на Българският алианс за прецизирана и персонализирана медицина.

Досега нямаше европейски препоръки за скринингова програма за рак на белия дроб, като истината е, че нямаше доказателства за най-подходящата методика, която да се приложи за скрининг. Сега вече е създадена, допълни тя по време на конференция зая това заболяване. Данните показват, че от рак на белия дроб умилат над 1,4 млн. души по в света всяка година. Той е най-агресивното и пагубно онкологично заболяване. В Европейския съюз всяка година той убива около 270 000 души. У нас той е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и петото по честота при жените. През 2016 г. (от тогава са последните данни) с рак на белия дроб са диагностицирани над 4000 българи. “Европа търси подходящи модели за оценка на риска, определяне на пациентите за скрининг, както и какъв брой скринингови изследвания за една година са необходими“, каза още д-р Коева. Тя допълни, че в някои страни, напр. САЩ, вече се прилагат добре насочени програми за срининг за рак на белия дроб.

Резултатите от проучвания показват революционното увеличение на едногодишната преживяемост при рак на белия дроб с 20% след терапия по метода на т. нар. геномно профилиране на солидни тумори. Онколози поясниха, че тестът за определяне на пациенти дали са подходяки или не за този вид нова терапия, вече се предлага и в България.


Столична община стартира безплатни прегледи за рак

Дата: 24.04.2018 00:51

Източник: Телеграф – стр. 7

Столична община стартира безплатни прегледи за рак на белия дроб. Пилотният проект за скрининг ще започне още от 1 май и ще продължи до края на ноември.

Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на конференция, посветена на заболяването. Форумът се организира от Българския и Европейския алианс за персонализирана медицина. В България ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и петото по честота при жените. През 2016 г. тази диагноза е поставена на повече от 4000 нашенци. „Организираният скрининг за ранно откриване на рак на белия дроб ще се извършва с мобилен флуорограф и екип специалисти по пневмология и фтизиатрия от столичната Втора МБАЛ. Предвиждаме прегледите да се провеждат 2 пъти в седмицата при капацитет 30 души на ден”, обясни Фандъкова, цитирана от redmedia. Партньор на Столична община в инициативата е Националната асоциация за профилактика на белодробните заболявания.


Столична община стартира скрининг за рак на белия дроб

Дата: 23.04.2018

Източник: www.redmedia.bg

Пилотен проект за скрининг на рака на белия дроб стартира в столицата. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на конференцията „Рак на белия дроб – ранна диагноза и доказателства за скрининг“. Форумът се организира от Българския алианс за прецизирана и персонализирана медицина (БАППМ), в партньорство Европейски алианс за персонализирана медицина (ЕАПМ). Фокусът на дискусиите е насочен към намирането на оптимален скринингов модел при това често срещано и смъртоносно онкологично заболяване.

„Организираният скрининг за ранно откриване на рак на белия дроб ще бъде проведен в периода от 1 май до 30 ноември с мобилен флуорограф и екип специалисти по пневмология и фтизиатрия от столичната Втора МБАЛ. Предвиждаме прегледите да се провеждат 2 пъти в седмицата при капацитет 30 души на ден“, обясни Фандъкова.

Партньор на Столична община в инициативата е Национална асоциация за профилактика на белодробните заболявания.

По думите на столичния кмет резултатите от проведените до този момент скринингови програми на територията на столицата са изключително добри, поради което ръководният екип на общината е насочил усилията си към разширяването на тази практика. 20 000 жени вече са преминали през организиран скрининг за рак на млечната жлеза, а от тази година е даден старт и на такава програма за рак на простатната жлеза.

„Що се отнася до рака на белия дроб общината насочва усилията си и към работа по други важни компоненти свързани с превенцията на заболяването. Такива например са мерките за подобряване качеството на атмосферния въздух и намаляване на количествата на фините прахови частици в него“, каза още Йорданка Фандъкова.

Тя добави, че към тази група се отнасят и мерките за ограничаване на вредните емисии чрез оптимизиране на обществения транспорт, алтернативни начини на производство и ограничаване на неподходящите видове битово отопление.

Всички общински Диагностично-консултативни центрове (ДКЦ) ще продължат да организират кампании за профилактични прегледи за различни заболявания, защото сме убедени в тяхната полезност, обясни столичният кмет.


Експерти от 12 страни настояват за единни препоръки за скрининг за рак на белия дроб

Дата: 23.04.2018 15:13

Източник: www.redmedia.bg

Участниците в конференцията „Рак на белия дроб – ранна диагноза и доказателства за скрининг“ излязоха с приемане на политически документ за необходимостта от разработване на Европейски препоръки за скрининг за рак на белия дроб и призив към Европейския съюз за сформиране на експертна група за тази цел. Основните послания в документа са:

Европейската комисия трябва да възложи на група експерти от ЕС, която да предложи препоръки за скрининг за рак на белия дроб до 2019/2020 и да спомага за тяхното приложение;Страните-членки би трябвало да незабавно да планират скрининг с нискодозова компютърна томография с дългосрочна цел – въвеждане на скрининг за рак на белия дроб в рамките на 18 месеца. Европейската Комисия може да съдейства за координацията чрез експертната група.

Конференцията е организирана от Българския алианс за прецизирана и персонализирана медицина (БАППМ) и Европейския алианс за персонализирана медицина. Основна цел на форума бе да инициира приемането на препоръка от Европейския съвет за изготвяне на единни насоки за скрининг за рак на белия дроб от експертна група.

„Скринингът за рак на белия дроб беше горещата тема на Годишната конференция на ЕАПМ през 2017 год. и се надяваме сега в София да направим следващата стъпка“, каза при откриването д-р Жасмина Коева-Балабанова, председател на БАППМ.

Цифрите сочат, че ракът на белия дроб е отговорен за смъртта на 1,4 милиона души в света всяка година, което е 1/4 от всички смъртни случаи от злокачествени заболявания. В Европейския съюз (ЕС) ракът на белия дроб също е най-смъртоносният от всички видове рак и убива около 270 000 души годишно. В България той е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и петото по честота при жените. През 2016 г. с рак на белия дроб са диагностицирани над 4000 българи.

“Европа търси подходящи модели за оценка на риска, определяне на пациентите за скрининг, както и какъв брой скринингови изследвания за една година са необходими“, каза още д-р Коева. Тя допълни, че в някои страни, напр. САЩ, вече се прилагат добре насочени програми за срининг за рак на белия дроб.

“Най-малкото е изненадващо, че за най-смъртоносния рак в Европа няма общоприети насоки за скрининг. ЕАПМ и БАППМ непрестанно призовават за конкретни действия на ниво ЕС и на ниво страни-членки и се надяваме да постигнем реален напредък с решенията от конференцията в София”, заяви Денис Хорган, изпълнителен директор на ЕАПМ.

В дискусията за нерешените въпроси около скрининга на рак за белия дроб участваха политици, учени, експерти и представители на институциите на европейско и национално ниво.

Организаторите на конференцията получиха поздравителен адрес и от министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов. „Приветствам инициативата и вярвам, че приоритетът ви за скрининг, превенцията на това толкова коварно заболяване са изключително важни. Ценя високо експертизата и усилията на специалистите от Българския алианс за прецизирана и персонализирана медицина, на участниците в днешния форум, на съпричастните към каузата ви и се надявам да постигнете целта си за разработване на насоки за скрининг за рак на белия дроб“, се казва в поздравителния адрес.

В подкрепа на инициативата се обявиха и кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, която лично приветства с „Добре дошли“ участниците във форума, Комисията по здравеопазването в НС, заместник-министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г-н Олег Петков, омбудсманът г-жа Мая Манолова, евродепутати от Българя и др. страни-членки, БЛС, БФС, председателите на 5 научни медицински дружества, както и пациентските организации.

В конференцията участваха учени и експерти на най-високо ниво от 12 страни. Бяха дискутирани методите и резултатите от най-значимите постижения в областта на ранната диагноза и скрининга за рак на белия дроб. Най-новите международни проучвания за скрининг за рак на белия дроб бяха представени от своите автори – Матис Удкерк, научен директор на Център по образна диагностика, Грьонинген,Холандия; Хари де Конинг, „Еразмус“ МС, Ротердам, Холандия и д-р Джулия Веронези, Humanitas Research Hospital, Милано, Италия. Резултатите от представените проучвания показват революционното увеличение на едногодишната преживяемост при рак на белия дроб с 20%.

Д-р Абед Агбария, от Медицински Център „Асута“, Тел Авив, Израел, представи нов тест за пълно геномно профилиране на солидни тумори. Прилагането му разширява възможностите за лечение, като за всеки пациент се избират тези таргетни терапии и клинични изпитвания, които отговарят на молекулярните промени в тумора му. Тестът се предлага вече и в България и с него се откриват всички класове геномни изменения с >99% специфичност.

В подкрепа на разработването на Европейски препоръки за скрининг за рак на белия дроб застана и индустрията.

“Като компания, водена от науката, нашата мисия е да елиминираме рака на белия дроб като причина за смърт. Вярваме, че тази цел може да бъде постигната чрез иновация в лечението и ранната диагностика. Горди сме, че имаме възможност да си сътрудничим с всички участници в тази конференция, тъй като само чрез партньорство пациентите могат да получат перспективата, която заслужават“, каза Шербан Георгиу, Вицепрезидент Клинични разработки, Онкология, АстраЗенека.

Доц. Димитър Калев от СБАЛОЗ „Д-р Марко Марков“ – Варна представи данните за България, които показват, че над 70% от пациентите с рак на белия дроб у нас се диагностицират в трети и четвърти стадий на заболяването. Прогнозата за 5-годишна преживяемост при тях е под 5%. По-добра преживяемост се наблюдава само при пациенти с диагностициран карцином в ранен стадий, което дава възможност за своевременно оперативно и медикаментозно лечение. Ето защо специалистите препоръчват ранна профилактика и здравословен начин на живот, като от съществено значение е идентифицирането на рисковите за заболяването групи.


БЛС ще настоява за промени в наредбата, регулираща скрининговата дейност

Дата: 24.04.2018 12:31

Източник: www.redmedia.bg 

“Български лекарски съюз ще предложи промяна в наредбата на Министерство на здравеопазването, регламентираща скрининга. Според нас в нея трябва да бъдат точно упоменати заболяванията, които ще бъдат предмет на скрининг, както и обема, източника на финансиране, броя прегледи, изследвания и консултации за всяко заболяване.”

Това заяви зам.-председателят на съсловната организация д-р Галинка Павлова по време на конференцията “Рак на белия дроб: Ранна диагноза и доказателства за скрининг”, която се проведе вчера в София.

Засягайки темата за мотивацията на българските общопрактикуващи лекари да участват в скринингови програми и да съдействат за провеждането им, д-р Павлова бе категорична, че при сегашната огромна натовареност с писмена работа и административни задължения, джипитата ни трудно могат да бъдат пълноценни и в този вид дейност.

Според д-р Галинка Павлова като цяло кадровата политика в здравеопазването ни е белязана от големи несъвършенства, а ниското заплащане е сериозен негативен фактор, предопределящ значителен кадрови дефицит. Като пример тя даде недостига към момента на 450 общопрактикуващи лекари, на 400 педиатри и на редица други специалисти, сред които някои като например съдебните медици и патолозите, са на изчезване.

 

“Всички тези негативи могат да бъдат преодоляни единствено ако се приеме Национална стратегия за управление на кадрите в здравеопазването”, обясни  бе д-р Павлова.

“Българският лекарски съюз (БЛС) ще инициира промени в Закона за съсловните организации, с които продължителното медицинско обучение трябва да стане задължително”, посочи още зам.председателката на БЛС.

По нейните думи тази промяна е изключително важна, тъй като ще гарантира ангажираност от страна на медиците в процеса на усъвършенстване на знанията им във време на бурно развите на  медицината и бързо навлизане на иновациите в практиката.


Изследват безплатно столичани за рак на белия дроб

Дата: 24.04.2018 10:38

Източник: www.skener.news

Автор: skener.news

Пилотният скринингов проект ще е от 1 май до 30 ноември, като 60 души седмично ще могат да се възползват от програмата

От 1 май в продължение на 7 месеца в София ще изследват безплатно за рак на белия дроб. Пилотният проект за скрининг на едно от най-коварните и смъртоносни онкологични заболявания и по инициатива на Столична община, в партньорство с Национална асоциация за профилактика на белодробните заболявания. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на конференция „Рак на белия дроб – ранна диагноза и доказателства за скрининг“. Форумът, организиран от Българския алианс за прецизирана и персонализирана медицина (БАППМ), има за цел именно намирането на оптимален скринингов модел за рака на белия дроб.

Цифрите сочат, че този вид карцином е отговорен за смъртта на 1,4 милиона души в света всяка година, което е 1/4 от всички смъртни случаи от злокачествени заболявания. В Европейския съюз това също е най-смъртоносният от всички видове рак и убива около 270 000 души годишно. В България ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и петото по честота при жените, като през 2016 г. над 4000 са новодиагностицираните пациенти. Той като заболяването при повечето българи се открива едва в трети и четвърти стадий, у нас 5-годишната преживяемост е под 5 %.

„Организираният скрининг в столицата ще продължи до 30 ноември, като  с мобилен флуорограф  екип специалисти по пневмология и фтизиатрия от столичната Втора градска болница ще предвиждат два пъти седмично по около 30 души на ден“, обясни Фандъкова. По думите й резултатите от проведените до този момент скринингови програми на територията на столицата са изключително добри, поради което ръководният екип на общината е насочил усилията си към разширяването на тази практика. Фандъкова припомни, че 20 000 жени вече са преминали през организиран скрининг за рак на гърдата, а от тази година е даден старт и на такава програма за рак на простатата.

„Всички общински Диагностично-консултативни центрове (ДКЦ) ще продължат да организират кампании за профилактични прегледи за различни заболявания, защото сме убедени в тяхната полезност“, обеща още столичният кмет.

 


1,4 млн. души ежегодно си отиват от рак на белия дроб

Дата: 23.04.2018 11:06

Източник: www.news.bg

Ракът на белия дроб е причина за смъртта на 1,4 милиона души в света всяка година. Това е 1/4 от всички смъртни случаи от злокачествени заболявания, според статистиката. В Европейския съюз ракът на белия дроб също е най-смъртоносният от всички видове рак и убива около 270 000 души годишно.

Това алармира Жасмина Коева-Балабанова, председател на Българския алианс за прецизирана и персонализирана медицина на конференция: “Ракът на белия дроб – ранна диагноза и доказателства за скрининг”.

Коева посочи, че в България ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и петото по честота при жените. През 2016 г. със заболяването са диагностицирани над 4000 българи.

Тя сподели, че скрининговите изследвания помагат на лекарите да откриват и лекуват някои видове рак в ранен стадий. “Това е важно, защото ранното диагностициране на абнормалните тъкани прави лечението по-лесно”, обясни Коева. Практиката показва, че ако симптомите на рака вече са се появили, то той може вече да е започнал да се разпространява сериозно и лечението в такива случаи е трудно.

“Европа търси подходящи модели за оценка на риска, определяне на пациентите за скрининг, както и какъв брой скринингови изследвания за една година са необходими”, каза тя. Коева допълни, че в някои страни, като САЩ например, вече се прилагат добре насочени програми за срининг за рак на белия дроб.

Тя призова да се разработят Европейски препоръки за скрининг за рак на белия дроб и ЕС да сформира експертна група за тази цел. Основните послания в документа са насочени към:

ЕК, която да препоръча програми за скрининг за рак на белия дроб до 2019/2020 и да спомага за тяхното приложение;

Страните-членки да планират скрининг с нискодозова компютърна томография с дългосрочна цел – въвеждане на скрининг за рак на белия дроб в рамките на 18 месеца. От ЕК може да съдействат за координацията чрез експертната група.

На конференцията присъства и кметът на София Йорданка Фандъкова, която благодари, че се търси решение за такива тежки диагностики и заболявания на пациенте от България и света. “Провеждането на скринингови изследвания е изключително важно за ранната диагностика и успешното лечение за най-тежките болести”, каза още тя.

Притесненията на лекарите по повод Месеца на борбата с рака на белия дроб.

Фандъкова посочи, че от тази година е включен и организиран скрининг на рака на простата. “Вече имаме около 20 000, които са минали през тези скринингови програми и ефектът и резултатът е наистина сериозен”, категорично отговори тя.

Олег Петков, заместник-министър на Българското председателство на Съвета на ЕС коментира, че подобен вид събирания имат изключително голямо значение за подобряване здравето както на българските граждани, така и на тези на ЕС.

Денис Хорган, изпълнителен директор на Европейския алианс за персонализирана медицина (ЕАПМ) изрази съжаление, че за най-смъртоносния рак в Европа няма общоприети насоки за скрининг.

“ЕАПМ и Български алианс за прецизирана и персонализирана медицина (БАППМ) непрестанно призовават за конкретни действия на ниво ЕС и на ниво страни-членки и се надяваме да постигнем реален напредък с решенията от конференцията в София”, каза още той.

Събитието се организира от Българския алианс за прецизирана и персонализирана медицина (БАППМ), в партньорство с Европейския алианс за персонализирана медицина.


1,4 млн. души ежегодно си отиват от рак на белия дроб

Дата: 23.04.2018 10:08

Източник: www.za-bulgaria.com

Ракът на белия дроб е причина за смъртта на 1,4 милиона души в света всяка година. Това е 1/4 от всички смъртни случаи от злокачествени заболявания, според статистиката. В Европейския съюз ракът на белия дроб също е най-смъртоносният от всички видове рак и убива около 270 000 души годишно.

Това алармира Жасмина Коева-Балабанова, председател на Българския алианс за прецизирана и персонализирана медицина на конференция: „Ракът на белия дроб – ранна диагноза и доказателства за скрининг“.

Коева посочи, че в България ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и петото по честота при жените. През 2016 г. със заболяването са диагностицирани над 4000 българи.

Тя сподели, че скрининговите изследвания помагат на лекарите да откриват и лекуват някои видове рак в ранен стадий. „Това е важно, защото ранното диагностициране на абнормалните тъкани прави лечението по-лесно“, обясни Коева. Практиката показва, че ако симптомите на рака вече са се появили, то той може вече да е започнал да се разпространява сериозно и лечението в такива случаи е трудно.

„Европа търси подходящи модели за оценка на риска, определяне на пациентите за скрининг, както и какъв брой скринингови изследвания за една година са необходими“, каза тя. Коева допълни, че в някои страни, като САЩ например, вече се прилагат добре насочени програми за срининг за рак на белия дроб.

Тя призова да се разработят Европейски препоръки за скрининг за рак на белия дроб и ЕС да сформира експертна група за тази цел. Основните послания в документа са насочени към:

ЕК, която да препоръча програми за скрининг за рак на белия дроб до 2019/2020 и да спомага за тяхното приложение;

Страните-членки да планират скрининг с нискодозова компютърна томография с дългосрочна цел – въвеждане на скрининг за рак на белия дроб в рамките на 18 месеца. От ЕК може да съдействат за координацията чрез експертната група.

На конференцията присъства и кметът на София Йорданка Фандъкова, която благодари, че се търси решение за такива тежки диагностики и заболявания на пациенте от България и света. „Провеждането на скринингови изследвания е изключително важно за ранната диагностика и успешното лечение за най-тежките болести“, каза още тя.

Фандъкова посочи, че от тази година е включен и организиран скрининг на рака на простата. „Вече имаме около 20 000, които са минали през тези скринингови програми и ефектът и резултатът е наистина сериозен“, категорично отговори тя.

Олег Петков, заместник-министър на Българското председателство на Съвета на ЕС коментира, че подобен вид събирания имат изключително голямо значение за подобряване здравето както на българските граждани, така и на тези на ЕС.

Денис Хорган, изпълнителен директор на Европейския алианс за персонализирана медицина (ЕАПМ) изрази съжаление, че за най-смъртоносния рак в Европа няма общоприети насоки за скрининг.

„ЕАПМ и Български алианс за прецизирана и персонализирана медицина (БАППМ) непрестанно призовават за конкретни действия на ниво ЕС и на ниво страни-членки и се надяваме да постигнем реален напредък с решенията от конференцията в София“, каза още той.

Събитието се организира от Българския алианс за прецизирана и персонализирана медицина (БАППМ), в партньорство с Европейския алианс за персонализирана медицина.


СО ще проведе проект за скринингово флуорографско изследване на дихателната система

Дата: 23.04.2018 16:28

Източник: www.sofiautre.bg

Досега около 20 000 жени от София са включени в програмата за скрининг на рак на млечната жлеза Провеждането на скринингови изследвания е изключително важно за ранната диагностика. Досега Столичната община е провела програма за скрининг на различни онкологични заболявания. С подобни скринингови програми повишаваме информираността, превенцията и ранната диагностика, което спасява човешки животи. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на конференцията “Рак на белия дроб – ранна диагноза и доказателства за скрининг”, организирана от Българския Алианс за Прецизирана и Персонализирана Медицина в сътрудничество с базирания в Брюксел Европейски Алианс за Персонализирана Медицина, предадоха от общината.

Кметът Фандъкова посочи, че досега около 20 000 жени от София са включени в програмата за скрининг на рак на млечната жлеза, която предприе Столичната община преди четири години.

Тази година се предвижда провеждането на пилотен проект за скрининг на дихателната система. Един от методите за ранна диагностика на белодробни заболявания е флуорографията на дихателната система и на белите дробове.

Отчитайки значимостта на редовната профилактика за навременното откриване на болестта и провеждане на животоспасяващо лечение с цел превенция Столичната община ще проведе скринингово флуорографско изследване на състоянието на дихателната система на жителите на София.

Предвижда се изследванията да се извършват от лекар – специалист по пневмология и фтизиатрия, с мобилен флуорограф, който е собственост на “Втора многопрофилна болница за активно лечение – София”. Проектът ще се осъществи в партньорството със Сдружение “Национална асоциация за профилактика на белодробните болести”.

Общинските болници провеждат периодично безплатни профилактични прегледи и в момента във Втора градска болница продължават такива.

Участниците в конференцията приветства и председятелят на БАППЛ д-р Жасмина Коева-Балабанова и Денис Хорган, изп. директор на Европейския Алианс за Персонализирана Медицина.


СО ще проведе проект за скринингово флуорографско изследване на дихателната система

Дата: 23.04.2018 16:28

Източник: www.bulgariautre.bg

Досега около 20 000 жени от София са включени в програмата за скрининг на рак на млечната жлеза Провеждането на скринингови изследвания е изключително важно за ранната диагностика. Досега Столичната община е провела програма за скрининг на различни онкологични заболявания. С подобни скринингови програми повишаваме информираността, превенцията и ранната диагностика, което спасява човешки животи. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на конференцията “Рак на белия дроб – ранна диагноза и доказателства за скрининг”, организирана от Българския Алианс за Прецизирана и Персонализирана Медицина в сътрудничество с базирания в Брюксел Европейски Алианс за Персонализирана Медицина, предадоха от общината.

Кметът Фандъкова посочи, че досега около 20 000 жени от София са включени в програмата за скрининг на рак на млечната жлеза, която предприе Столичната община преди четири години.

Тази година се предвижда провеждането на пилотен проект за скрининг на дихателната система. Един от методите за ранна диагностика на белодробни заболявания е флуорографията на дихателната система и на белите дробове.

Отчитайки значимостта на редовната профилактика за навременното откриване на болестта и провеждане на животоспасяващо лечение с цел превенция Столичната община ще проведе скринингово флуорографско изследване на състоянието на дихателната система на жителите на София.

Предвижда се изследванията да се извършват от лекар – специалист по пневмология и фтизиатрия, с мобилен флуорограф, който е собственост на “Втора многопрофилна болница за активно лечение – София”. Проектът ще се осъществи в партньорството със Сдружение “Национална асоциация за профилактика на белодробните болести”.

Общинските болници провеждат периодично безплатни профилактични прегледи и в момента във Втора градска болница продължават такива.

Участниците в конференцията приветства и председятелят на БАППЛ д-р Жасмина Коева-Балабанова и Денис Хорган, изп. директор на Европейския Алианс за Персонализирана Медицина.


Над 85% от пациентите с рак на белия дроб у нас са в трети и четвърти стадий

Дата: 23.04.2018 17:18

Източник: www.topnovini.bg

В България над 85% от пациентите с рак на белия дроб са диагностицирани в трети и четвърти стадий, когато вече въпреки съвременната медицина, продължителността на живота е много кратка. Решението е ранната диагноза и скринингът, коментира д-р Жасмина Коева-Балабанова, председател на Българският алианс за прецизирана и персонализирана медицина /БАППМ/ пред БНР.

„Досега нямаше европейски препоръки за скринингова програма за рак на белия дроб, като истината е, че нямаше доказателства за най-подходящата методика, която да се приложи за скрининг. Сега вече имаме такива. Надяваме се в процеса на разработка на препоръките доказателствата да станат още повече, така че да имаме наистина една програма, която да отговаря на всички изисквания за безопасност, да е достатъчно ефективна и ефективна и по отношение на разходите. За да бъде въведена, тя трябва да бъде непрекъснато мониторирана и усъвършенствана, когато това е необходимо. Най-подходящата методика засега, за която имаме доказателства, е нискодозова високочестотна компютърна томография“, обясни д-р Коева-Балабанова.

Необходима е широка, целенасочена кампания за повишаване на информираността на обществото за ползата от скрининговите програми, подчерта тя.

София е домакин на конференция на тема: „Рак на белия дроб – ранна диагноза и доказателства за скрининг“. Организатори на събитието е БАППМ, в партньорство Европейски алианс за персонализирана медицина /ЕАПМ/. Една от основните цели на конференцията е да инициира препоръка пред Европейската комисия за разработване на насоки за скрининг за рак на белия дроб от експертна група. Предвижда се конференцията да приключи с приемане на декларация по този въпрос.

На форума нерешените въпроси около скрининга за рак на белия дроб дискутират водещи експерти в областта на персонализираната медицина, евродепутати, представители здравните власти на европейско, национално и регионално ниво, на пациентски организации, финансиращи институции, експерти, медицински специалисти, представители на индустрията, на науката, на академичните и изследователски структури.

„Само със съвместни усилия на всички заинтересовани страни могат да доведат до реален резултат“, каза д-р Жасмина Коева-Балабанова.


1,4 млн. души ежегодно си отиват от рак на белия дроб

Дата: 23.04.2018 10:15

Източник: www.dnesplus.bg

Ракът на белия дроб е причина за смъртта на 1,4 милиона души в света всяка година. Това е 1/4 от всички смъртни случаи от злокачествени заболявания, според статистиката. В Европейския съюз ракът на белия дроб също е най-смъртоносният от всички видове рак и убива около 270 000 души годишно.

Това алармира Жасмина Коева-Балабанова, председател на Българския алианс за прецизирана и персонализирана медицина на конференция: “Ракът на белия дроб – ранна диагноза и доказателства за скрининг”.

Коева посочи, че в България ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и петото по честота при жените. През 2016 г. със заболяването са диагностицирани над 4000 българи.

Тя сподели, че скрининговите изследвания помагат на лекарите да откриват и лекуват някои видове рак в ранен стадий. “Това е важно, защото ранното диагностициране на абнормалните тъкани прави лечението по-лесно”, обясни Коева. Практиката показва, че ако симптомите на рака вече са се появили, то той може вече да е започнал да се разпространява сериозно и лечението в такива случаи е трудно.

“Европа търси подходящи модели за оценка на риска, определяне на пациентите за скрининг, както и какъв брой скринингови изследвания за една година са необходими”, каза тя. Коева допълни, че в някои страни, като САЩ например, вече се прилагат добре насочени програми за срининг за рак на белия дроб.

Тя призова да се разработят Европейски препоръки за скрининг за рак на белия дроб и ЕС да сформира експертна група за тази цел. Основните послания в документа са насочени към:

ЕК, която да препоръча програми за скрининг за рак на белия дроб до 2019/2020 и да спомага за тяхното приложение;

Страните-членки да планират скрининг с нискодозова компютърна томография с дългосрочна цел – въвеждане на скрининг за рак на белия дроб в рамките на 18 месеца. От ЕК може да съдействат за координацията чрез експертната група.

На конференцията присъства и кметът на София Йорданка Фандъкова, която благодари, че се търси решение за такива тежки диагностики и заболявания на пациенте от България и света. “Провеждането на скринингови изследвания е изключително важно за ранната диагностика и успешното лечение за най-тежките болести”, каза още тя.

Фандъкова посочи, че от тази година е включен и организиран скрининг на рака на простата. “Вече имаме около 20 000, които са минали през тези скринингови програми и ефектът и резултатът е наистина сериозен”, категорично отговори тя.

Олег Петков, заместник-министър на Българското председателство на Съвета на ЕС коментира, че подобен вид събирания имат изключително голямо значение за подобряване здравето както на българските граждани, така и на тези на ЕС.

Денис Хорган, изпълнителен директор на Европейския алианс за персонализирана медицина (ЕАПМ) изрази съжаление, че за най-смъртоносния рак в Европа няма общоприети насоки за скрининг.

“ЕАПМ и Български алианс за прецизирана и персонализирана медицина (БАППМ) непрестанно призовават за конкретни действия на ниво ЕС и на ниво страни-членки и се надяваме да постигнем реален напредък с решенията от конференцията в София”, каза още той.

Събитието се организира от Българския алианс за прецизирана и персонализирана медицина (БАППМ), в партньорство с Европейския алианс за персонализирана медицина.


София беше домакин на Конференцията „Рак на белия дроб – ранна диагноза и доказателства за скрининг“

Това става по времето, когато България е Председател на Европейския Съвет.

Дата: 25.04.2018

Източник: www.zdravennavigator.bg

Kонференцията се организира от националната организация – Български Алианс за Прецизирана и Персонализирана Медицина /БАППМ/, в сътрудничество с базирания в Брюксел Европейски Алианс за Персонализирана Медицина /ЕАПМ/.

Българският Алианс поема инициативата за поставяне на скрининга, превенцията и ранната диагноза на смъртоносното заболяване рак белия дроб като приоритет, както за нашата страна, така и за Балканския регион.

Основна цел на конференцията бе да инициира Препоръка от Европейската Комисия за разработване на Насоки за скрининг за рак на белия дроб от експертна група. За тази цел трябва да се вземат предвид плюсовете и минусите на скрининговите програми за други заболявания, в това число рак на гърдата, рак на дебелото черво и рак на шийката на матката.

Темата съвсем не е нова за ЕАПМ. През 2017 г., Алиансът организира конференция на високо ниво за скрининг за рак на белия дроб и публикува Бяла книга по този въпрос. Бордът на Алианса постави превенцията, скрининга и ранната диагноза като един от главните си приоритети – действие, което беше възприето от колегите и партньорите от България.

Необходими са по-големи усилия и сътрудничество между страните-членки и с професионалната, организационна и научна подкрепа от всички, които искат да се прилагат, или подобрят съществуващите скринингови програми за населението. Ясно е, че всяко по-нататъшно забавяне на приложението на най-добрия модел за скрининг за рак на белия дроб, би означавало ненужна загуба на още много човешки животи, отбелязаха инициаторите на форума.

Резултатите както в Европа, така и в САЩ силно подкрепят тезата, че скринингът за рак на белия дроб работи. Вече има солидни доказателства, въпреки, че продължават дебатите за най-добрия начин за прилагане на такъв тип скрининг и как най-точно да се оцени икономическата му ефективност.

Насоките биха спомогнали да се оптимизират разходите, в резултат от повишената ефективност на методологията на скрининга, както и на самите програми. Насоките са необходими, за да помогнат страните-членки да въведат гарантиращи качеството програми за ранна диагностика на рака на белия дроб, вероятно на базата на разширено публично-частно партньорство.

В рамките на провелия се форум бе приет и политически документ, с призив към Европейската Комисия за сформиране на експертна група за разработване на Насоки за скрининг за рак на белия дроб.


Това определено беше „различната конференция“

Дата: 26.04.2018

Източник: www.zdravennavigator.bg

Така председателят на БАППМ д-р Жасмина Коева определи провелия се форум „Рак на белия дроб: ранна диагноза и доказателства за скрининг“.

Д-р Коева, организирахте Конференция „Рак на белия дроб: ранна диагноза и доказателства за скрининг“. Ако трябва да очертаете акцентите от форума, кои биха били те?

Най-важният акцент на конференцията организирана от БАППМ /Български Алианс за Прецизирана и Персонализирана Медицина/, в сътрудничество с ЕАПМ /Европейски Алианс за Персонализирана Медицина/ е конкретният резултат от дискусиите по темата „Скрининг за рак на белия дроб“ – приемане на политически документ с призив към Европейския Съвет за разработване на Европейски препоръки за скрининг за рак на белия дроб от международна експертна група. Това е изключително важно, защото ракът на белия дроб причинява смъртта на 1,4 милиона души в света всяка година, което е ¼ от всички смъртни случаи от злокачествени заболявания. В Европейския съюз (ЕС) ракът на белия дроб също е най-смъртоносният от всички видове рак и убива около 270 000 души годишно. В България ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и петото по честота при жените. През 2016 г. със заболяването са диагностицирани над 4000 българи. Основна причина за тази висока смъртност е късното откриване на заболяването. В България над 85% от новооткритите случаи са в напреднал – 3-ти и 4-ти стадий. Скринингът за рак на белия дроб беше основна тема на Годишната конференция на ЕАПМ през 2017 г., а на конференцията в София, с приемането на политическия документ, направихме следващата стъпка.

Форумът бе със силно международно участие. Кои представяния бихте отличили евентуално и защо?

В конференцията участваха учени и експерти на най-високо ниво от 12 страни. Бяха представени методите и резултатите от най-значимите постижения в областта на ранната диагноза и скрининга за рак на белия дроб. Най-убедителните международни проучвания за скрининг за рак на белия дроб бяха представени от своите автори. Матис Удкерк, научен директор на Център по образна диагностика, Грьонинген и Хари де Конинг от „Еразмус“ МС, Ротердам, Холандия, които са водещи автори на проучването Nelson и скоро публикуваната „Европейска позиция за скрининг за рак на белия дроб“ представиха своите резултати. Д-р Джулия Веронези, Humanitas Research Hospital, Милано, Италия – водещ автор на проучването Cosmos и международно признат експерт по роботизирана гръдна хирургия, която повече от 10 години работи по разработването на ефективна скринингова програма за рак на белия дроб, също лично представи резултатите от работата си.

Европа трябва да започне планирането на скриниг за рак на белия дроб с КТ: Разработването на препоръки и насоки за скрининг предполага и осигуряване на достъп до тази програма и внедряването й в различните системи на здравеопазване на страните-членки на ЕС. Трябва да отбележим, че проблемът „рак“ няма как да бъде решен от само една от заинтересованите страни, нито съществуват лесни решения на този проблем. Диалогът е критично важен за бързото внедряване на научните постижения в диагностичната практика на страните от ЕС“, каза д-р Веронези.

Впечатляваща беше и програмната реч на Киаран Никол, началник отдел „Здравеопазване“ в Съвместния изследователски инситут ISPRA към Европейската Комисия: „Имаме невероятна гама от нови технически средства, както и невероятни възможности за подкрепа на страните-членки“.

Бих отличила също и участието на г-н Алоис Петерле, евродепутат и бивш премиер на Словения. Той беше в София само за три часа, за да участва в конференцията и да заяви подкрепата си. „Спасяването на живота трябва да е водещо в медицината. Трябва ни обучение, трябва да работим заедно и да споделяме данните, които имаме. Трябва ни адекватна регулаторна рамка. Искаме нова визия. Вече е ясно, че следващата генерация на ранната диагноза е налице. Трябва ни баланс между защитата и трансфера на данни. Трябва ни повече Европейски съюз, не по-малко Европейски съюз в това направление“, каза г-н Петерле и добави: „Фокусът върху скрининга за рак на белия дроб днес, е навременен, защото науката в това направление се разви до такава степен, че вече имаме доказателствата, че е време Европа да предприеме конкретни действия. Европейските здравни системи трябва да се адаптират бързо и да отворят пътя на ранната диагноза в полза на пациентите и обществото“.

За разлика от традиционните научни конференции, във Вашето събитие се включиха не само представители на лекарската гилдия, но и пациентски организации, дисижън мейкъри, политици. Това отличи ли форума по някакъв начин и как точно?

Конференцията „Рак на белия дроб – ранна диагноза и доказателства за скрининг“ определено беше „различната конференция“. Необичайният формат беше продиктуван от твърдото убеждение, че за да бъдат внедрени научните постижения в здравните системи, да бъдат въведени в ежедневната практика, в полза на всички пациенти и граждани, е необходима политическата подкрепа на отговорните за формирането на здравните политики лица и институции, и обединените усилия на всички заинтересовани страни. В противен случай, новостите в медицината остават в програмите на научните конференции или по уебсайтовете на научните дружества. Затова сме изключително благодарни на министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов, който пише в поздравителния си адрес към участниците в конференцията: „Приветствам инициативата и вярвам, че приоритетът ви за скрининг, превенцията на това толкова коварно заболяване са изключително важни. Ценя високо експертизата и усилията на специалистите от Българския алианс за прецизирана и персонализирана медицина, на участниците в днешния форум, на съпричастните към каузата ви и се надявам да постигнете целта си за разработване на насоки за скрининг за рак на белия дроб“; на кмета г-жа Йорданка Фандъкова, която лично приветства с „Добре дошли“ участниците във форума; на Комисията по здравеопазване в НС в лицето на нейния заместник-председател – доц. д-р Лъчезар Иванов, който участва във форума; на омбудсмана г-жа Мая Манолова, която заявява в поздравлението си към участниците в конференцията: „Като омбудсман на Република България подкрепям усилията на всички медицинските специалисти, научните експерти, националните и европейски политици, неправителствени организации за работата им в посока на превенцията и ранната диагностика на рака на белия дроб – едно от най-мащабните злокачествени заболявания в световен мащаб“; на министъра на българското председателство на ЕС – г-жа Лиляна Павлова, която пише в поздравителния си адрес към организаторите и участниците в конференцията: „Поздравявам Българския алианс за прецизирана и персонализирана медицина, организатор на днешната конференция, защото всяко усилие в името на здравето на пациентите е част от голямата битка в преследването на най-важната кауза – спасение на тежкоболните и по-добър живот на всички пациенти“; на евродепутата д-р Андрей Ковачев, който заяви в словото си по време на официалната вечеря: „Всеки в тази зала знае, че персонализираната медицина не е просто идея, тя е новата реалност. И без съмнение, скринингът и ранната диагноза ще играят огромна роля в нейното развитие. Всички ние, които сме тук днес, работим, всеки по своя начин за внедряването на скнинга и ранната диагноза в рутинната медицинска практика. Традиционната медицина е основата – здрава и солидна, върху която изграждаме здравеопазването за нашите граждани. И в голяма част от нея има много, много голяма стойност. Но връщане на часовника назад, не е възможно“, добави д-р Ковачев; на проф. Анелия Клисарова – зам.-председател на Комисията по наука и здравеопазване в НС, която също подкрепи инициативата.

Завършихте конференцията с приемане на политически документ, с призив към Европейската Комисия за сформиране на експертна група за разработване на Насоки за скрининг за рак на белия дроб. Защо имаше необходимост от подобен документ и какъв ще бъде приносът от приемането му?

Приемането на политическия документ, който излага аргументите за необходимостта от разработване на Европейски препоръки за скрининг, на конференцията и депозирането му в Европейската Комисия, ще ускори процеса за формиране на експертната група и ще допринесе за незабавните действия в тази посока.

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *