Първи Конгрес на Европейския Алианс за Персонализирана Медицина-ЕАПМ, Белфаст, Великобритания

First European Alliance for Personalised Medicine Congress

Първи Конгрес на Европейския Алианс за Персонализирана Медицина-ЕАПМ, Белфаст, Великобритания

От 27 до 30 ноември 2017 г., в Конгресния център „Waterfront“ в Белфаст се проведе Първият Конгрес на Европейския Алианс за Персонализирана Медицина – ЕАПМ. Събитието беше първи по рода си Европейски форум от толкова голям мащаб – над 650 участници, 250 лектори, 200 статии, повече от 1000 туита на живо, над 60 интервюта на лектори и участници.

Конгрес на Европейския Алианс за Персонализирана Медицина

БАППМ беше представен от председателя на УС – д-р Жасмина Коева-Балабанова, която изнесе лекция на тема: “Персонализирана медицина и рак в България“ и чл.-кореспондент, проф. д-р Драга Тончева – Президент на Българско дружество по генетика и геномика на човека и член на УС на БАППМ.

Основен фокус на Конгреса беше интегрирането на персонализираната медицина в здравните системи на европейските страни. Дискусиите в Белфаст бяха насочвани от основните политически послания, излъчени от  ЕАПМ по време на сесиите.

Витенис Андриукаитис – еврокомисар по здравеопазване и безопасност на храните, отбеляза, че „отделянето само на 3% от разходите за здравеопазване за превенция, на фона на 80% за лечение на заболяванията, е просто недостатъчно.“

„Имаме нужда от по-добър достъп до първична медицинска помощ, така че спешният кабинет да не е първият контакт на хората със здравеопазването. Трябва да вградим промоцията на здраве и профилактиката на заболяванията във всички секторни политики, за да подобрим здравето на хората и да намалим тежестта към здравните системи“.

Прегледът от ЕК на състоянието на здравеопазването в страните-членки на ЕС ни води до следните изводи:

  • Освен небалансираните инвестиции в профилактиката, трябва да се обърнем и към неравенствата между хората с висок и нисък доход и образование, по отношение на скриниг програмите за злокачествени заболявания, както и на физическата активност;
  • Около 27% от пациентите посещават спешните кабинети, поради недостатъчен достъп до първична медицинска помощ. Само в 14 европейски страни се изисква направление, за консултация със специалист, а само в девет има финансово стимулиране, за такова направление.
  • В почти всички европейски страни, здравните грижи са фрагментирани и пациентът е принуден да се ориентира в лабиринт от здравни заведения.
  • Здравните власти трябва да подготвят техните системи за настъпващите промени – застаряващо население, ко-морбидност, необходимост от ясна политика по заетостта, нови умения и техническа обезпеченост.
  • Пациентите трябва да са в центъра на здравните политики и практики от ново поколение.

Друг акцент по време на конгреса в Белфаст, бяха наградите на ЕАПМ и церемониите по награждаването.

Конгрес на Европейския Алианс за Персонализирана Медицина

На 27.11.2017, в тържествената зала на общината в Белфаст се състоя връчването на наградата SMART (Smaller Members and Regions Together), която бе спечелена от Малта и наградата за иновации, поставящи в центъра пациента, спечелена от „Астра-Зенека“. Вице-премиерът на Малта – Кристофър Феарне и Дейвид Бойд от „Астра-Зенека“ получиха наградите. В речта си при връчването, Стивън МакМахон – Президент на Ирландската пациентска асоциация определи конгреса като крайъгълен камък за персонализираната медицина в Европа.

Конгрес на Европейския Алианс за Персонализирана Медицина

На следващата вечер във великолепната атмосфера на „Титаник Белфаст“ бяха връчени наградите „HI-5“.

Конгрес на Европейския Алианс за Персонализирана Медицина

Това са награди за високо технологични иновации в 5 категории: Регион с най-високи достижения в подкрепата на иновациите, спечелена от регион Ломбардия, Италия; Най-добър научен център за иновации, спечелена от Института „Гюстав Роси“. Франция; Най-добра болница, интегрирала персонализираната медицина в онкологията, спечелена от Института по онкология „Вал дЕброн“, Барселона, Испания; Компания с най-високи постижения в промоцията на персонализираната медицина, спечелена от „Рош“ и Министър/Политик, положил най-големи усилия в подкрепата на иновациите в персонализираната медицина, спечелена от група евродепутати. Наградите връчиха Гордон МакВи – Съпредседател на Борда на ЕАПМ, Ричард Съливан-„Кингс Колидж“, Лондон, Джеймс Ндоу – Член на Борда на Европейската Асоциация по Урология и Мери Бейкър-Член на Борда на ЕАПМ.

Конгрес на Европейския Алианс за Персонализирана Медицина

Конгрес на Европейския Алианс за Персонализирана Медицина

Годишно Общо Събрание на ЕАПМ

По време на Конгреса в конгресния център „Waterfront“, се проведе Годишното Общо Събрание на Европейския Алианс за Персонализирана Медицина – ЕАПМ.
Д-р Жасмина Коева-Балабанова – Председател на УС на БАППМ, беше избрана за член на Борда на ЕАПМ.
Събранието утвърди и датите и мястото на провеждане на втория годишен Конгрес на ЕАПМ.
Алиансът ще фокусира усилията си върху превенцията, скрининга и ранната диагноза, ще продължи програмата си SMART OUTREACH, като включи в нея Париж, Берлин и Виена.

Конгрес на Европейския Алианс за Персонализирана Медицина

Предстоящо през 2018

ЕАПМ планира няколко ключови програми и събития през следващата година и разчита на подкрепата на своите членове, партньори и спонсори за тях.

Шестата Годишна Председателска конференция е планирана за 27-28.03.2018 г. Под надслов „Предизвикателството на „Големите дани“, конференцията ще се проведе под егидата на Българското председателство на ЕС. Събитието ще се състои в историческата библиотека „Солвей“, в съседство със седалището на Европейския Парламент. Пленарните сесии на конференцията ще започнат след обяд на 27.03.2018, последвани от вечеря в Европейския парламент и ще продължат през целия ден на 28.03.2018 г.

Конгрес на Европейския Алианс за Персонализирана Медицина

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *